کم کاری کلیه| کلیهها ارگانهایی هستند که مواد زائد خون را فیلتر میکنند. کلیهها همچنین فشار خون، تعادل الکترولیتهای بدن و تولید سلولهای قرمز خون را در بدن تنظیم میکنند. برخی از علل نارساییهای کلیه قابل درمان بوده و میتوان عملکرد کلیهها را به حالت اولیه آنها بازگرداند. متأسفانه در برخی موارد نارسایی کلیه یک بیماری پیشرونده و غیرقابل برگشت است. در صورتی که کلیهها به طور کامل از کار بیفتند، تنها گزینه درمانی برای معالجه آنها دیالیز یا پیوند کلیه است.
نارسایی کلیه (کم کاری کلیه) زمانی اتفاق میافتد که کلیهها قادر نباشند که مواد زائد خون را به درستی فیلتر کنند. عوامل زیادی در سلامت و عملکرد کلیهها دخیل هستند که برخی از آنها عبارتند از:
- قرار گرفتن در معرض آلایندههای محیطی و سموم
- برخی بیماریهای حاد یا مزمن
- کمآبی شدید بدن
- آسیبدیدگی کلیهها
تجمع مقادیر زیاد سموم باعث اختلال در عملکرد کلیهها و نارسایی کلیه میشود که در صورتی که تحت مداوا قرار نگیرد میتواند مهلک باشد.
انواع نارسایی کلیه (کم کاری کلیه)
پنج نوع نارسایی کلیوی وجود دارد:
نارسایی حاد پیش کلیوی
گردش کم جریان خون به سمت کلیههای میتواند باعث نارسایی پیش کلیوی حاد در کلیهها شود. بدون گردش کافی جریان خون، کلیهها قادر به فیلتر کردن سموم در خون نیستند. این نوع از کمکاری کلیوی زمانی درمان میشود که عامل کاهشدهنده گردش جریان خون تشخیص داده شود.
نارسایی حاد کلیوی
نارسایی حاد کلیوی میتواند به دلیل آسیبدیدگی مستقیم کلیهها مانند وارد آمدن ضربات فیزیکی به کلیه یا تصادف ایجاد شود. از برخی دیگر از علل ابتلا به این بیماری میتوان به تجمع سموم و ایسمیک اشاره کرد که باعث کمبود اکسیژن در کلیهها میشوند. ایسمیک ممکن است به دلایل زیر ایجاد شود:
- خونریزی شدید
- شوک
- انسداد عروق خونی وابسته به کلیهها
- گلومرولونفریت که التهاب فیلترهای ریز درون کلیه است.
نارسایی مزمن پیش کلیوی
وقتی که به مدت طولانی به اندازه کافی خون به کلیهها نمیرسد، کلیهها جمع شده و توانایی انجام وظایف خود را از دست میدهند.
نارسایی مزمن کلیوی
این زمانی اتفاق میافتد که آسیبدیدگیهای بلند مدت در کلیهها باعث بیماریهای داخلی کلیه شده باشند. بیماریهای داخلی کلیوی به دلیل آسیبدیدگی مستقیم کلیههای مانند خونریزی شدید یا کمبود اکسیژن به وجود میآیند.
نارساییهای مزمن پس کلیوی
انسداد بلند مدت مجرای ادرار که باعث جلوگیری از دفع ادرار میشود میتواند باعث آسیبدیدگی کلیهها شود.
درمان کم کاری کلیه
چندین روش درمانی برای درمان نارسایی کلیوی وجود دارد اما نوع درمان به علت نارسایی کلیوی بستگی دارد. پزشک میتواند به شما در تشخیص مناسبترین گزینه درمانی کمک کند. برخی از این روشهای درمانی عبارتند از:
دیالیز
در دیالیز به کمک تجهیزات ماشینی، خون بیمار فیلتر و پالایش میشود. این دستگاه کار کلیه را انجام میدهد. بر اساس نوع دیالیزی که باید انجام دهید، ممکن است دستگاههای بزرگ به شما وصل شده یا از کیسههای کاتتر قابل حمل استفاده شود. رژیم غذایی کم پتاسیم و کمسدیم معمولاً در هنگام انجام فرایند دیالیز تجویز میشود. دیالیز، نارسایی و کمکاری کلیه را درمان نمیکند اما را در صورتی که آن را مرتب انجام دهید، طول عمر شما افزایش میدهد.
پیوند کلیه
یکی دیگر از گزینههای درمانی برای نارسایی کلیه، پیوند کلیه است اما معمولاً پیدا کردن کلیهای که با بدن شما سازگار باشد زمان میبرد. مزیت پیوند کلیه این است که کلیه جدید به درستی کار میکند و نیازی به دیالیز نخواهد داشت. عیب این روش نیاز به استفاده از داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی بدن است که باید پس از انجام عمل جراحی مصرف شوند. این داروها عوارض جانبی دارند که میتواند خطرناک باشد. همچنین عمل جراحی پیوند کلیه در صورتی که موفقیتآمیز نباشد ممکن است مهلک باشد.
پیشگیری از نارسایی کلیه (کم کاری کلیه)
رعایت برخی از نکات میتواند احتمال ابتلا به نارسایی کلیوی را کاهش دهد. دستورالعملهای مصرف داروهای بدون نیاز به نسخه پزشک را رعایت کنید. استفاده مقادیر زیاد برخی از این داروها (حتی داروهای معمولی مانند آسپیرین) میتواند سطح سموم را در مدت زمان کوتاهی افزایش دهد که باعث اختلال در عملکرد کلیه میشود. تا آنجا که امکان دارد باید کمتر در معرض مواد شیمیایی مانند تمیزکنندههای خانگی، تنباکو، آفتکشها و مواد سمی دیگر قرار بگیرید. بسیاری از بیماریهای کلیوی یا بیماریهای مجاری ادرار وقتی که به درستی مدیریت نشوند باعث نارسایی کلیه میشوند. به دستورات پزشک عمل کرده، همیشه داروها را مطابق نظر پزشک مصرف کرده و سبک زندگی سالم را مورد توجه قرار دهید.
دکتر پارین هدایتی
برای اطلاع از اطلاعات تماس به بخش تماس مراجعه نمایید.
نظرات و پیشنهادات خود را در قسمت دیدگاه ها برای دکتر هدایتی ارسال نمایید